Timp de citire 2 minute

O miniserie creata de HBO in colaborare cu Sky, Chernobyl prezinta, intr-o excelenta forma dramatizanta, incidentul nuclear ce a socat lumea si care, dupa 33 de ani, inca i se resimt efectele dezastroase.

Pe data de 26 aprilie 1986, ora 01:23:45, reactorul 4 al centralei nucleare Cernobyl, de langa orașul ucrainean Pripyat, atunci parte a U.R.S.S, a avut o defectare ce a rezultat intr-o explozie.

Povestea miniseriei, compusa din 5 episoade, arata cum cercetatorul-sef desemnat, Valery Legasov (Jared Harris), incearca sa limiteze pagubele dezastrului, alaturi de un politician, membru al guvernului sovietic trimis sa apere interesele patriei, Borys Shcherbyna. De asemenea, o avem pe Ulana Khomyuk, personaj creat de producatori sa înglobeze si sa omagieze multitudinea de cercatatori care au lucrat, alaturi de Legasov, incercand sa descopere adevarul si cauzele defectiunii reactorului.

Povestea se invarte in jurul urmarilor dezastrului, iar producatorii serialului incearca sa ne prezinte cum au decurs lucrurile dupa ce s-a produs explozia si ce au dorit autoritățile sa demonstreze. Incercarile disperate ale guvernului de a ascunde detalii viabile despre dezastru sau de a recunoaște explozia in sine, neevacuarea populației la timp, incapacitatea de a recunoaste ca sunt depasiti de situație si nesolicitarea de ajutor extern sunt momente specifice sistemului creat de U.R.S.S si arata ca mai important era imaginea tarii, decat vietile omenesti.

Urmarind aceasta productie realizezi importanta si amplitudinea evenimentului si a urmarilor acestuia. Realizatorii au respectat cat au putut de bine realitatea, documentarea facandu-se minutios. A fost o tragedie globala la momentul respectiv, dar lumea nu era informata la timp si nici constienta de ceea ce s-a intamplat, chiar dupa multi ani de la intamplare. Mintea bolnava si corupta a persoanelor decidende din acea perioada a influentat vietile si sanatatea oamenilor pana in zilele noastre. Privirea de ansamblul si ceea ce putem invata din acest serial este umanitatea din oameni si spiritul de sacrificiu. Toti ce care au ajutat imediat dupa explozie (cercetatori, pompieri, doctori, asistente, mineri) stiau implicatiile urmarilor dezastrului si au continuat totusi sa isi riste viata, unii au murit atunci, altii au dezvoltat forme de cancer peste timp sau alte boli fatale.

Creatorul, scenaristul si producatorul executiv, Craig Mazin, alaturi de regizorul Johan Renck, au creat o capodopera cinematografica, transpusa in 5 episoade pentru televiziune. Ai senzatia ca urmaresti un film de 5 ore, creat impecabil, cu actori de rang inalt precum Jared Harris (Mad Men), Stellan Skarsgård (Avengers) sau Emily Watson (Red Dragon).

“Care este pretul minciunii?”. Astfel, asa debuteaza primul episod si urmeaza sa devina intrebarea-cadru a intregului serial. Miniseria prezinta problemele care apar atunci cand adevarul este ignorat si tinut ascuns pentru public.

Toata seria este disponibila pe HBO MAX.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.