Timp de citire 2 minute

Catch-22, bazat pe romanul cu acelasi nume al autorului Joseph Heller, prezinta povestea unui bombardier din armata aviatiei americane furios ca mii de oameni pe care nu i-a intalnit niciodata si pe care nu ii cunoaste incearca sa il omoare in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Yossarian (Christopher Abbott) incearca prin orice metoda sa stea cat mai mult la cortul infirmeriei cautand tot felul de scuze medicale, deoarece el nu avea o problema cu inamicul, ci cu propia armata, care dupa fiecare serie victorioasa, ridica numarul de misiuni pentru a grabi castigarea razboiului.

Astfel, prin toate incercarile sale de a ramane la sol, afla de la doctorul armatei despre o reglementare birocratica sinistra si ..amuzanta, Catch-22 sau Clenciul-22 ce mentioneaza ca o ingrijorare pentru siguranta personala in fata pericolului iminent este procesul unei minti rationale; un om este considerat nebun daca de buna voie continua sa desfasoare misiuni periculoase in aer, iar daca cere sa fie retras din munca militara arata ca este sanatos mintal, asadar nu poate fi disponibilizat din armata.

Miniseria este compusa din 6 episoade, fiecare episod avand in jur de 43 de minute. Actiunea se petrece cronologic din 1942 pana in 1944, in principal, intr-o baza fictiva din Pianosa, Italia, si in Roma, unde singurele rutine erau scaldatul in apa calduroasa si acopaniamentul unor dame de companie italience, cu reprize de lupte de razboi obisnuite.

Prima scena din primul episod ne arata de fapt unde se va ajunge, incepe cu o parte din final, desi nu este elocvent pe moment. John Yossarian, zis si Yo-Yo, este pregatit, impreuna cu cel mai bun prieten al sau, sa fie detasat pe teatrul de razboi mediteranean. Dar pana sa ajunga acolo, cei doi sunt intens antrenati, alaturi de alti soldati, de catre un general pe nume Scheisskopf, jucat intr-o nota satirica de George Clooney. De fapt, toate seria este produsa si filmata intr-o nota satirica si morbida. Incercand sa scape de misiuni si sa isi salveze viata, Yo-Yo prin deciziile pe care le ia provoaca si mai mult haos.

Imaginea arata foarte bine, da senzatia de productie cinematografica, G. Clooney s-a asigurat ca face o treaba buna, fiind producator executiv si regizor la doua episoade. Merita vazut!

Toata seria se gaseste pentru vizionare pe Disney+

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.