blog

Articole, Seriale

Mindhunter, inceputurile psihologiei criminaliste (Serial Netflix – Recenzie)

Mindhunter este un serial orginal Netflix, compus din 2 sezoane, creat de Joe Penhall si produs de David Fincher si Charlize Theron. Serialul este bazat pe cartea unui fost agent FBI, Mindhunter: Inside the FBI’s Elite Serial Crime Unit de John Douglas, unul dintre primii profileri si un pioner in psihologia criminalista. Povestea serialului este setata in anii ’70, unde doi agenti FBI, facand parte din Departamentul pentru Stiinte Comportamentale (Behavioral Science Unit), strabat puscariile din SUA, alaturi de psihologul Wendy Carr, pentru a intervieva criminali, in vederea descoperirii motivelor si impulsurilor ce au contribuit la comiterea de crime. Jonathan Groff (Frozen, Glee), Anna Torv (Fringe) si Holt McCallany (Sully, Fight Club) fac parte din distributie.

Istoria Statelor Unite ale Americii este plina de criminali care au comis multe atrocitati, dar nu se stia ce anume ii aduce in aceste situatii, cum gandeste mintea unui criminal si ce se poate face pentru a preveni astfel de crime. Cartea scrisa de John Douglas este bazata pe intamplari reale, pe interviurile pe care el, in calitate de profiler, impreuna cu un partener le-au realizat prin toata tara pentru a le afla gandurile si trairile si ce i-au facut sa recurga la omoruri. De aici pleaca si povestea serialului. Personajele sunt fictive, dar sunt bazate pe persoanele reale din carte. In primul sezon se marseaza mult pe aceste interviuri, pe crearea unui studiu stiintific si intervieaza multi criminali precum Edmund Kemper (Co-ed Killer) sau Jerry Brudos (The shoe fetish slayer), criminali pe baza ale caror declaratii, se stabilesc anumite tipare si se transforma in reguli si instrucțiuni aplicabile in cazuri de criminalistica. Pe parcursul sezonului, apare si un alt criminal, Dennis Rader, BTK Killer (Bind. Torture. Kill), dar nu interactioneaza cu personajele principale, doar se creaza suspans pentru sezoanele urmatoare. Modul în care au fost create personajele, in special a actorilor care ii joaca pe criminali este minutios. David Fincher si-a pus amprenta pe acest serial si asta se poate vedea inca din primele momente ale primului episod, cu unghiul de filmare, bird-eye view, precum in Zodiac.

In sezonul 2, dupa ultimele evenimente petrecute la sfarsitul sezonului 1, revin la realizarea studiului criminalilor, ajung sa il intervieveze pe Charlie Manson, unul dintre cei mai periculosi criminali din istoria Statelor Unite, care a format un cult numit de media “Manson Family”, cult ce a comis noua crime la sfarsitul anilor ’60 si alte infractiunii precum furturi la indrumarea lui Manson. Dupa mijlocul sezonului, lucrurile se schimba, serialul se axeaza pe un celebru caz de copii disparuti din Atlanta, despre care nici pana in ziua de azi nu se stie adevarul. Per total, sezonul a fost mai slab, nu a mai avut suspansul din primul sezon, BTK Killer apare din nou episodic, dar tot nu se intampla nimic cu povestea lui, poate si pentru ca in realitate el este prins abia in 2005, deci poate in viitoarele sezoane va exista un time jump.

Sezonul 1 a fost mai mult pe subiectul cunoasterii criminalilor, a setat tonul serialului, în sezonul 2 a intervenit o schimbare, s-au axat mai mult pe viețile personale ale personajelor principale, pe modul in care aceasta munca le afecteaza viata de zi cu zi, trairile interioare si familia si pe un anumit caz cu implicatii politico-sociale.

Desi nu exista inca un anunt oficial, Mindhunter va avea si sezonul 3 pe Netflix, unul din actori declarand ca David Fincher are planuri mari pentru viitorul serialului si ca ar fi implicat pentru 5 sezoane. Daca ar fi sa ne luam dupa distanta dintre sezonul 1 si sezonul 2, urmatorul sezon va aparea in vara lui 2021. Printre criminali care ar putea sa apara in viitoarele sezoane ar fi Ted Bundy, John Wayne Gacy sau Jeffrey Dahmer.

Toate sezonele sunt disponibile pe Netflix.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.