Timp de citire 2 minute

Organizatia Miscarea pentru un ciclism credibil a publicat anul trecut o statistica interesanta privind cazurile de dopaj in sporturile mondiale. Perioada raportata este Ianurie – August 2018, cele mai multe cazuri petrecandu-se pe continentul nord-american, in sportul cel mai popular si cu cel mai mare fond de premiere dintre toate sporturile nord-americane. Statistica include cazuri de dopaj, cazuri de coruptie sau meciuri aranjate.

La inceputul anilor 2000, in ciclism au fost multe cazuri de dopaj, cel mai celebru fiind al lui Lance Armstrong, caz ce a zguduit sportul mondial, in general, si ciclismul in special. Nu era singurul, multi altii au fost descoperiti precum Floyd Landis sau Jan Ullrich, si de atunci, impresia generala a ramas ca in ciclism sunt cei mai multi sportivi care se dopeaza. Operatiunea Puerto a fost o investigatie de proportii mari ce il implica pe doctorul Eufemiano Fuentes, inceputa prin anul 2006, in care peste 200 de sportivi au fost investigati pe baza suspiciunilor de dopaj, atentia media fiind pe cei 50 de ciclisti implicati la vremea respectiva.

Interesant e ca printre dovezile gasite la acest doctor, au fost si elemente care implicau cluburi de fotbal precum Barcelona sau Real Madrid, dar justitia din Spania a decis ca nu sunt suficiente indicii pentru acuzare, astfel au ordonat sa fie distruse toate pungile de sange gasite, multe voci spunand ca fotbalul are parte de tratament special. Dupa toate aceste operatiuni, s-a inceput curatarea ciclismului, iar in zilele noastre, ciclismul este printre cele mai verificate sporturi si cazurile de dopaj sunt din ce in ce mai putine.

Exista suspiciuni si in fotbal sau tenis, in privinta multor jucatori, au fost si in trecut, dar fiind sporturi foarte populare, organizatiile ce guverneaza acest sport nu vor sa aduca un nor negru asupra sportivilor, pentru ca se incaseaza multi bani din televizari, publicitate si sponsori.

In fotbal s-au descoperit multe cazuri de coruptie sau pariere pe meciuri, cele mai recente si printre cele mai celebre fiind ale lui Sepp Blatter sau Michel Platini, la vremea respectiva, presedintii celor mai importante foruri din fotbal. In tenis, cel mai recent caz cu impact puternic a fost al Mariei Sharapova, din anul 2016, testata pozitiv pentru o substanta interzisa, meldonium, fiind suspendata 15 luni.

In februarie 2019, s-a declansat Operatiunea Aderlass de catre politia austriaca, impreuna cu politia germana. Multi sportivi din mai multe sporturi, in special cele de iarna, erau investigati pentru posibile practici neortodoxe intreprinse de doctorul Mark Schmidt, din 2011 incoace. Cei mai multi dintre ei au recunoscut ca primeau transfuzii de sange pentru imbunatatirea performantei si astfel au fost exclusi din sport. S-au gasit si cateva cazuri in ciclism, unii inca in activitate, altii facand parte din angrenajul echipelor profesioniste sau al televiziunilor de sport.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.