blog despre filme, seriale, jocuri si sporturi

Articole, Filme

American Fiction (2023) | O satiră care te pune pe gânduri

„American Fiction”, cu Jeffrey Wright în rol principal și regizat de Cord Jefferson, este o comedie-drama ce pune in perspectiva intr-o nota dura si umoristica reprezentarea si perceperea rasei in industra editoriala.

Adaptat din romanul „Erasure” de Percival Everett, filmul îl prezinta pe Thelonious ‘Monk’ Ellison (Wright), un autor și profesor universitar, care scrie un roman satiric plin de stereotipuri și clișee despre viața afro-americanilor, sub un pseudonim, pentru a fi devorata de “albi”.

Spre surprinderea sa, cartea devine un succes comercial și critic, propulsându-l într-un vârtej de atenție media și adevăruri incomode. In ciuda succesului răsunător, acest lucru devine un filon de frustrare și conflict pentru Monk, care se confruntă cu problemele familiei sale și cu limitările industriei editoriale.

Din distributie mai fac parte Tracee Ellis Ross, Adam Brody și Sterling K. Brown care oferă o antiteza excelenta personajului principal, fiecare reprezentând diferite perspective asupra problemelor abordate.

Filmul este o satiră incisivă și amuzantă, care critică modul în care societatea și mass-media limitează povestirile afro-americane la narative de traumă și sărăcie. Wright oferă o performanță fenomenală, captând cinismul, ambiția și discomfortul eventual al lui Monk față de propria creație.

Punctele forte ale filmului constau în umorul său inteligent și ironia perspicace. Satira este incisiva, dezvăluind ipocrizia și standardele duble care există în lumea editorială și nu numai. Cu toate acestea, nu este doar amuzant, ci și instigă la introspecție și încurajează gândirea critică cu privire la reprezentare și autenticitate.

Unii spectatori ar putea considera umorul filmului prea explicit sau mesajul prea didactic. Portretizarea unor personaje, în special a establishmentului literar “alb”, ar putea fi considerată o parodie exagerată. În plus, finalul i-ar putea lăsa pe unii să dorească o rezoluție mai clară.

Cu toate acestea, acestea sunt mici neajunsuri într-un film, altfel, provocator și distractiv. „American Fiction” este un film obligatoriu pentru oricine este interesat de comentariul social cu o tentă comică. Este un film care vă va rămâne în minte mult timp după generic, determinând discuții și punând sub semnul întrebării presupunerile despre rasă, identitate și poveștile pe care ni le spunem nouă înșine.

American Fiction a fost nominalizat la 5 premii Oscar, pentru cel mai bun scenariu adaptat, cel mai bun actor în rol principal si in rol secundar, cea mai buna coloana sonora si cel mai bun film.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.